De archeologie van Christopher Ræburn

 

 

Backpacks

 

Wat is er over tweehonderd jaar nog van ons over? Belangrijke gebouwen, misschien en belangrijke wegen, musea en oude ruïnes. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat archeologen in de toekomst ons consumentengedrag kunnen verklaren aan de hand van overblijfselen van winkelcentra, de enorme 'non-plaatsen' van Marc Augé. Eigenlijk net zoals wij nu de geschiedenis van de kerkelijke macht terug zien in kathedralen en de grandeur uit de tijd van Napoleon kunnen terugvinden in de grote boulevards van Baron Haussmann. Maar naast de architectuur zullen de archeologen later ook nog uit andere bronnen kunnen putten om het leven in onze tijd te kunnen onderzoeken - namelijk uit de resten van ons afval. We hebben enorm veel afval, waarvan het meeste binnen de komende 1000 jaar nog niet geheel zal verdwijnen.

 

Het idee van afval als interessant archeologisch materiaal is afkomstigeen groep antropologen van de Universiteit van Arizona, waar William Rathje in de jaren zeventig begon met het graven in afvalverzamelplaatsen in de stad, om bewijs en documentatie van ons leven op deze planeet bij elkaar te zoeken. Het project is gebaseerd op het idee dat de dingen die mensen in hun bezit hebben gehad en hebben weggegooid ons misschien nog veel meer en veel explicieter kunnen vertellen over ons leven dan de mensen dat ooit met woorden zouden kunnen doen. Tegenwoordig liggen musea over de hele wereld vol met tentoongestelde gebruiksvoorwerpen van oude beschavingen. In feite zijn deze gebruiksvoorwerpen afvalproducten, die door archeologen zijn teruggevonden en zijn getransformeerd in kostbare, artistieke voorwerpen om in een glazen vitrine te worden tentoongesteld.

 

Christopher Ræburn is een postmoderne archeoloog, die op zijn eigen manier afval verwerkt in kunstobjecten. Hij begon met zijn "digs" (opgravingen) door gebruik te maken van afvalstoffen die het moeilijkste helemaal weg te maken zijn, namelijk afvalproducten uit de textielindustrie. Ræburn was gefascineerd door militaire kleding en een utilitaire stijl, waarop hij in 2010 de REMADE-lijn baseerde. Hij maakte zijn debuut in Londen met de eerste AW10 PREPARE-collectie, waarvoor hij materiaal gebruikte uit het leger, dat hij eerst uit elkaar haalde en later weer in elkaar zette om te kunnen verwerken. Elk REMADE-stuk is slechts in beperkte oplage verkrijgbaar en is in Engeland vervaardigd volgens zeer hoge duurzaamheidsnormen. Naast REMADE maakt Ræburn nog twee collecties carbon voetafdruk: REDUCED, waarvoor gebruik wordt gemaakt van materialen die in kleine hoeveelheden worden verwerkt door lokale fabrikanten, en RECYCLED, waarvoor gebruik wordt gemaakt van materiaal van producenten die dezelfde duurzame normen nastreven als Ræburn.

 

In 1952 werd in Boston een klein bedrijf voor outdoorschoenen geopend door Nathan Swartz. Het bedrijf, dat tegenwoordig wordt geleid door zijn zoon Sidney, kwam in 1973 met een waterdichte leren enkellaars in de kenmerkende gele kleur. Met deze werklaars ontstond tegelijkertijd het bedrijf Timberland, dat nog altijd een van de meest geliefde en populaire outdoormerken ter wereld is. Timberland-boots gaan een leven lang mee en zijn niet alleen outdoorschoenen maar ook onderdeel van de natuur, wat terugkomt in het boompje in het logo dat op de schoen verwerkt is. Meer dan 270 miljoen Tegenwoordig worden bij de productie van werklaarzen gerecyclede plastic flessen gebruikt. In 2016 Timberland heeft inmiddels een reductie van het percentage afval bereikt van maar liefst 75% en het doel is om dit percentage in 2020 te hebben doen stijgen tot 95%, dus dat er eigenlijk bijna geen afval meer wordt geproduceerd. Een samenwerking was onvermijdelijk.

 

Christopher Raeburn
Christopher Raeburn

 

Uit deze samenwerking ontstond de collectie Timberland x Christopher RÆBURN. Gebaseerd op de drie lijnen van de ontwerper - REMADE, REDUCED, RECYCLED - werden ook bij Timberland drie lijnen opgezet met hetzelfde idee in het achterhoofd van het beschermen van het milieu. Tijdens de Londense fashion week in juni werd als eerste REMADE gebracht. Ræburn heeft hiervoor zijn archeologische methode gebruikt door gericht te zoeken naar vintage Timberland-artikelen op markten en in tweedehandswinkels. Vervolgens haalde hij elk gevonden item uit elkaar en maakte er weer een reconstructie van met een eigentijdse esthetiek, met een knipoog naar zijn geliefde utilitaire stijl met zakken, comfort en ultra-technologische stijl. In de collectie zien we archetypische iconen van de stedelijke en hedendaagse levensstijl, zoals parka's, anoraks, cargo-en joggingbroeken, t-shirts met korte en lange mouwen en truien met ronde hals.

 

Van de originelen werd vervolgens een replica gemaakt voor de collectie REDUCED, die werd gepresenteerd op de Berlin fashion weekBread & Butter van Zalando. Ook bij de collectie REDUCED, waarvan slechts in beperkte oplage artikelen verkrijgbaar zijn, ligt de nadruk op duurzaamheid en is het doel om zo min mogelijk afval te produceren. De bredere collectie RECYCLE wordt de komende herfst in winkels wereldwijd gelanceerd. Timberland x Christopher RÆBURN is een capsulecollectie met een zeer kleine impact op het milieu, gemaakt met gerecycleerde en recycleerbare materialen en met een tijdloos ontwerp, waardoor de kledingstukken veel langer meegaan dan een seizoen.

 

Elk jaar wordt alleen in Engeland 1,13 miljoen ton kleding gekocht. Aan het begin van elk seizoen worden meer dan 200 miljoen artikelen weggegooid. Binnen deze cijfers wordt geen rekening gehouden met de uitgestrektheid en complexiteit van het wereldwijde textielsysteem, dat niet alleen bestaat uit kleding, maar ook uit meubels, voertuigen en industrie. Er wordt een enorme hoeveelheid afval geproduceerd door deze sector en de belangrijkste drijvende kracht hier achter, namelijk de mode-industrie, lijkt zich niet erg bezig te houden met het aanpakken van dit probleem. Het is niet voldoende om alleen petities van milieuactivisten te ondertekenen of af en toe eens gerecycleerd katoen te gebruiken om de schade aan het milieu te herstellen die wordt veroorzaakt door de mode-industrie. We moeten over de hele wereld een visie gaan delen om het milieu te beschermen, variërend van het ontwerpen van duurzame producten tot het nadenken over wat er mee moet gebeuren na gebruik. De visie die Timberland x Christopher RÆBURN heeft en volgt en altijd zal volgen.

 

FW18 Christopher Raeburn x Timberland Collection

Timberland® and British award-winning designer Christopher Raeburn have teamed together in a partnership which celebrates the fusion of Timberland®’s rich heritage of utility and style with responsible fashion.