MyPlaygreen betrekt kinderen op een speelse manier bij de natuur
My Playgreen
In 1960 woonde een derde van de wereldbevolking in stedelijke gebieden. Tegenwoordig is dat al meer dan 50% en de verwachting is dat dit percentage verder oploopt naar 66% in 2050. En omdat er natuurlijk binnen de steden verschillen zijn qua grootte en bevolkingsdichtheid, kan dit percentage nog hoger uitvalt. Het gevolg is dat mensen, zowel volwassenen als kinderen, in stedelijke gebieden steeds minder in contact komen met de natuur. Dit heeft een nadelige invloed op hun welzijn.
Met meer groene gebieden in de steden verbetert de luchtkwaliteit. Dit is positief voor de gezondheid van de inwoners van de stad. Uit diverse onderzoeken blijkt dat bomen en planten een bijdrage leveren aan het tegengaan van vervuiling. Ze nemen namelijk koolstofdioxide op, geven zuurstof af en filteren toxische gassen en deeltjes uit de lucht. Daarbij zorgen ze voor lagere temperaturen in de zomer, verfraaien ze het visuele aanzicht van stedelijke gebieden en dragen ze bij aan het behoud van de biodiversiteit. Groene gebieden hebben een positief effect op zowel het fysieke als mentale welzijn van de inwoners van steden en verminderen gevoelens van depressie en eenzaamheid. Ook is aangetoond dat de gezondheid van mensen - met name kinderen - die zelden in de natuur komen, negatief wordt beïnvloed.
Sinds 2001 heeft Timberland meer dan 9 miljoen bomen geplant over de hele wereld. Het streven is om in 2020 de 10 miljoen te halen. Er is één specifiek project dat zich richt op het aanleggen van groen in de grote Europese steden: MyPlaygreen. Dit project is ontwikkeld door Timberland in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting, een Belgisch instituut dat zich inzet voor het verbeteren van de sociale samenhang in Europa. MyPlaygreen weet dat groen een verschil kan maken voor mensen die in stedelijke gebieden wonen. Het doel van dit initiatief is om kinderen en jongeren te stimuleren gebruik te maken van de groengebieden in hun stad. Naast de fysieke en psychologische voordelen voor de gezondheid, wennen ze door MyPlaygreen aan de natuur, zodat ze makkelijker andere groene gebieden gaan verkennen.
Het project richt zich op nieuwe aandacht voor stadsparken, volkstuinn, kleine boerderijen, moestuinen en groengebieden die gemakkelijk bereikbaar zijn voor mensen die wonen en leven in de stad. Tot nu toe heeft het project er al voor gezorgd dat duizenden jongeren nauwer betrokken zijn bij de natuur in hun eigen stad. MyPlaygreen ondersteunt ook kleinschalige lokale organisaties. Dit doet zij door financiële middelen beschikbaar te stellen voor activiteiten gericht op gezinnen met kinderen en lokale scholen. Hierbij worden ook de lokale inwoners betrokken. Het budget per organisatie is maximaal € 5.000 en wordt toegewezen door een speciaal team van deskundigen.
Omdat Europa goed is voor 14% van de stedelijke bevolking op de wereld, zijn of worden vijf Europese steden bij MyPlaygreen betrokken. In 2016 werd Londen, een van de meest dichtbevolkte steden van Europa, als eerste stad geselecteerd om aan het project deel te nemen. Met een financiering van £ 80.000 werden veertien innovatieve projecten georganiseerd in de stad, vooral gelokaliseerd in centrumwijken aan beide kanten van de Thames. Deze projecten concentreren zich op kleine gebieden van enkele tientallen vierkante meters tot grotere percelen en hebben meer dan 5.000 kinderen dichter bij de natuur gebracht. Een van de winnende projecten is bijvoorbeeld de kleine Spitalfields City Farm in Tower Hamlets in Oost-Londen, een van de dichtbevolkte gebieden van de stad. De boerderij werd veertig jaar geleden gestart door vrijwilligers. Nog steeds wordt de boerderij gerund door vrijwilligers die voor de dieren en planten zorgen en projecten organiseren en lokale kinderen betrekken. Een ander voorbeeld is het Clitterhouse Farm Project, een vervallen Victoriaanse boerderij. In 2013 zijn buurtbewoners begonnen de boerderij om te vormen tot een groot groen gebied, bestemd voor de inwoners van Cricklewood in Noordwest-Londen. De boerderij is getransformeerd in een soort centrale ontmoetingsplaats, die kleine bedrijven in de lokale gemeenschap ondersteunt en een plek biedt waar veel bewoners van het gebied bij elkaar komen. Het is uitgegroeid tot een groot groen gebied dat heel uitnodigend is. Het gezamenlijk initiatief van Timberland en de Koning Boudewijnstichting beslaat ook meer fundamentele gebieden. Zo zijn er verschillende projecten gefinancierd, zoals voor het aanleggen en verzorgen van groente- en andere tuinen bij opvanghuizen voor jonge daklozen van 16 tot 25 jaar oud uit probleemgezinnen of met een problematische achtergrond. Een voorbeeld hiervan is Green Spark bij het Single Homeless Project.
In 2017 was het de beurt aan Italië en werd geld gestoken in maar liefst 16 projecten in Milaan. Met het geld geld nieuw leven ingeblazen in 31.000 vierkante meter groen waarvan ongeveer 25.000 kinderen kunnen profiteren. Verschillende projecten in de omgeving van Milaan werden ondersteund door Timberland en de Stichting. Voorbeelden hiervan zijn Un circo in giardino in de Piccola Scuola di Circo Società Sportiva Dilettantistica Arl, het Green Living Lab San Siro op initiatief van de Associazione Culturale Temporiuso en de groengebieden voor kinderen van gevangenen en hun ouders, ontwikkeld door de not-for-profit organisatie Sos Il Telefono Azzurro.
Dit jaar richt MyPlaygreen zich op Berlijn, in 2019 is Parijs en in 2020 is Barcelona aan de beurt. Hoewel Berlijn met 2.500 openbare parken een van de groenste steden in Europa is, zijn er in de stad nog veel gebieden en projecten waaruit veel rendement gehaald kan worden. Eind augustus worden mensen tijdens het driedaagse Bread&Butter event in Berlijn officieel uitgenodigd om ideeën en suggesties in te zenden.
Subsidie aanvragen?
Aanvragen voor projecten in Berlijn moeten vóór 7/02/2019 worden ingediend op de website van de Koning Boudewijnstichting. APPLY NOW
Winnaars worden bekend gemaakt in 03/2019.