Timberland BE Home
Winkelwagen

Een rugzak kiezen voor het leven

2024-04-11

Een rugzak voor het leven

Het maakt niet uit of je aan het bergbeklimmen bent, naar de universiteit trekt of onderweg bent naar je werk – de juiste rugzak maakt alles eenvoudiger. Het kiezen van de geschikte rugzak is echter niet zo makkelijk als je zou denken. Je moet rekening houden met hoeveel bagage je draagt, of de inhoud breekbaar is en voor hoe lang je de rugzak draagt om een juiste keuze te kunnen maken. Als je al deze factoren goed afweegt, dan kies je waarschijnlijk een rugzak die jaren of misschien wel heel je leven meegaat. Om jou hierbij te helpen, hebben we de vijf belangrijkste punten op een rijtje gezet.

timberland-backpacks

1. Kies voor opbergruimte die bij jou past

Rugzakken komen in alle soorten en maten. Je bent al snel geneigd om een extra grote tas te kiezen, zodat je zeker weet dat al je benodigdheden erin passen, zeker wanneer je op trektocht gaat. Denk goed na over wat je allemaal nodig hebt en je zult zien dat dat een stuk minder ruimte in beslag neemt dan je zou denken, tenzij je een echte hardcore trekker bent.

Als je voor een te grote rugzak kiest, loop je het risico dat alle spullen op de bodem van de tas komen te liggen. Hierdoor valt het zwaartepunt onder je ribbenkast en dat zorgt voor een onnatuurlijke druk op je schouders – dit is ongezond en niet comfortabel, zeker als je lange afstanden aflegt. Kies daarom een rugzak waarbij alle spullen ofwel tussen je schouderbladen zitten bij een kleine tas, ofwel tussen je nek en heupen in als je een grote rugzak kiest.

Het nadeel van een te kleine rugzak laat zich makkelijk raden - niet al je spullen passen er in! Mocht je vaak met een laptop of andere apparatuur op pad gaan, meet deze dan voor je een rugzak koopt, veel rugzakken hebben namelijk afmetingen voor de laptop hoezen in de omschrijving.

2. Vakken, zakken en compartimenten

Een rugzak is geen groot gapend gat waar je al je spullen zomaar in gooit. Doe je dat wel, dan vallen alle kleine dingen naar de bodem en dan ben je telkens veel tijd kwijt om iets te vinden. Hoe meer vakken, zakken en compartimenten er in een rugzak zitten, des te beter. Een vak met ritssluiting bovenaan de rugzak is altijd handig om je waardevolle spullen zoals je telefoon en portemonnee veilig in op te bergen. Door je spullen te verdelen over de verschillende vakken pas je ook het gewicht en zwaartepunt aan wat zorgt voor comfortabelere lange wandelingen.

Vakken aan de buitenkant zijn even handig, helemaal tijdens het hiken. Je stopt je kaarten, waterflessen, snacks en selfie-stick in deze vakken, zodat je er snel bijkomt zonder je rugzak af te hoeven doen.

3. Controleer op waterbestendigheid

In tegenstelling tot outdoorkleding hebben rugzakken geen hi-tech ademende stoffen nodig – ze moeten gewoon zo waterdicht mogelijk zijn. Dus of je nou aan het hiken bent, of juist met je apparatuur onderweg naar de universiteit of kantoor, zorg ervoor dat er geen vocht op je spullen komt door een rugzak te kiezen die gemaakt is van een waterbestendige stof.

Let op, waterbestendigheid heeft ook te maken met het ontwerp van de rugzak en niet alleen met de gebruikte stof. Waterdichte ritssluitingen die geheel bedekt zijn helpen de verschillende vakken waterdicht te houden. Extra flappen over de vakken en de opening aan de bovenkant zorgen er ook voor dat water afgevoerd wordt, kijk maar eens naar de Shawnee rugzak. Waterbestendige stof is nutteloos als je een grote opening hebt waar al het water in kan stromen.

Backpack-with-laptop-sleeve

4. Heeft de rugzak lendensteun?

Als je van plan bent om je rugzak voor een lange tijd te dragen, zeker als je veel spullen draagt, moet je rekening houden met de ergonomie van de rugzak en of de tas goed bij je houding en vorm past. Ben je van plan om flink te gaan hiken, dan raden we je aan om meerdere rugzakken uit te proberen terwijl je jouw outdoor kleding draagt om te ontdekken welke het beste bij jou past.

Lendensteun zorgt ervoor dat het gewicht van de rugzak evenredig verdeeld wordt over je rug en schouders. Dit doen we met brede gewatteerde banden en, daar waar mogelijk, een heupband om de tas lekker strak tegen je lichaam aan te houden. Dit voorkomt onnodig schommelen van de tas.

Maar je hebt niet alleen ruggensteun nodig als je bergen gaat beklimmen. Als je regelmatig met je laptop en wat boeken op pad gaat, merken je schouders al snel dat ze belast worden. Ook in het openbaar vervoer is het dus belangrijk dat de rugzak strak en comfortabel tegen je rug aan zit en dat alle spullen evenredig verdeeld zijn over de vakken. Ook al ziet het er erg cool uit, raden we toch je aan om de rugzak niet met maar één schouderband te dragen, aangezien dit rugpijn kan veroorzaken.

5. Verstelbaarheid

Het laatste waar je op moet letten is de verstelbaarheid van de rugzak. Rugzakken komen in standaardmaten, maar mensen niet. Zorg er daarom voor dat je een rugzak kiest die je dusdanig kan aanpassen zodat deze als gegoten zit, ongeacht het type kleding dat je draagt. Het is belangrijk dat je een tas kiest die je makkelijk om doet en die je kan verstellen terwijl je deze draagt. Zo blijft deze te allen tijde lekker strak zitten.

Timberland-accessories

Geniet van comfort!

Je kunt ervan uitgaan dat als je rugzak lekker zit en je spullen veilig opgeborgen zitten, dat je de juiste rugzak hebt gekozen. Als je merkt dat de tas schuurt, dan moet je de banden wellicht verstellen of toch uit gaan kijken naar een nieuwe rugzak, eentje die je wel voor het leven bij je draagt.