Timberland BE Home
Winkelwagen

Saamhorigheidsgevoel met Elyse Fox

2024-04-11

SAAMHORIGHEIDSGEVOEL
MET ELYSE FOX

A sense of community with Elyse Fox with yellow jacket

Filmmaker en activist Elyse Fox liet voor het eerst van zich horen met haar documentaire Conversations with Friends voordat ze de Sad Girls Club oprichtte. Hiermee wilde ze een veilige plek creëren met een sterk saamhorigheidsgevoel.

Elyse Fox richtte de online gemeenschap Sad Girls Club op in 2017 om het gat tussen Instagram en daadwerkelijke steun aan meisjes met psychische problemen te verkleinen. Haar documentaire “Conversations with Friends” kreeg veel positieve reacties van vrouwen over de hele wereld, waardoor ze gemotiveerd werd een online community op te richten en veilige plekken te bieden aan vrouwen die ze bereikt had via haar film.

Het bevorderen van saamhorigheidsgevoel staat altijd hoog in het vaandel bij Timberland — het zit in ons bloed. We geven onze werknemers de kans om maatschappelijk betrokken werk te doen en betalen ze tot maar liefst 40 uur vrijwilligerswerk per jaar. Community’s helpen het individu, maar ze brengen ook mensen samen om anderen te helpen. We ontmoetten Elyse om te praten over het belang van community’s.

Elyse Fox: “Sad Girls Club begon in januari 2017 als een kleine groep op Instagram waar ik het had over zelfzorg, emoties en de uitdagingen die daarmee te maken hebben. Op dit moment hebben we 70 duizend online leden en organiseren we regelmatig evenementen in verschillende steden”

De helende kracht van saamhorigheid

Eenzaamheid en isolatie zijn twee van de grootste oorzaken van psychische problemen. Daarom zijn community’s zo belangrijk. Deze groepen kunnen uiteraard niet zonder de tomeloze inzet van een netwerk van vrijwilligers. De Sad Girls Club wierf vrijwilligers die de online communities ook een plek in de offline echte wereld bieden. Zij organiseren nu safe haven meetups voor leden, zodat er altijd een plek is om te praten.

A sense of community with Elyse Fox with London bus in background

Bij Timberland willen we graag de samenleving helpen. Het is alleen niet altijd makkelijk om vrijwilligerswerk in te passen rond een druk werkschema. Daarom hebben we een methode bedacht die het mogelijk maakt voor onze werknemers om hun kostbare tijd te besteden aan de doelen die hun het dichtst aan het hart liggen.

In 1992 richtten we ons ‘Path of Service’ project op en sindsdien hebben onze mensen al meer dan 1 miljoen uur aan vrijwilligerswerk geklokt. Ze hebben zich beziggehouden met projecten over de hele wereld in bijvoorbeeld klinieken, financiële dienstverlening, kinderopvang en schoonwatervoorzieningen. Maar we zijn nog niet klaar en ons doel is de 1.5 miljoen uur te halen in 2020.

Elyse Fox: "Saamhorigheid is zonder twijfel erg belangrijk voor groei en genezing. Onze prioriteit ligt bij het aanbieden van een veilige plek waar open gesprekken gevoerd kunnen worden en meisjes bereikt kunnen worden die zich geen traditionele therapie en medicijnen kunnen veroorloven”

Saamhorigheid en community’s gaan hand in hand. Zodra vrijwilligers bijeenkomsten organiseren met lokale community’s kan het genezingsproces pas echt beginnen.

Eens per jaar komen Timberland-teams uit de hele wereld bijeen voor Serv-a-Palooza, een evenement waarbij iedereen samenwerkt om kansarme gemeenschappen te helpen. We zetten ons bij Timberland al decennialang in voor ondersteuning en groei van lokale gemeenschappen en vrijwilligerswerk en een positieve bijdrage aan de maatschappij staan bij ons centraal. Nu en in de toekomst.

A sense of community with Elyse Fox portrait

Naast dat ze steun bieden en laten zien dat je er niet alleen voor staat, zijn community’s ook belangrijk voor het openen van een dialoog over belangrijke zaken. Elyse geeft aan dat via de Sad Girls Club al veel vrouwen hun stem hebben kunnen laten horen over onderbelichte onderwerpen met betrekking tot mentale gezondheid. Deze openheid in de community is onmisbaar voor educatie, genezing en zelfexpressie.

Elyse Fox: “De beste manier om te leren over mentale gezondheid is door naar anderen te luisteren. Mijn meest recente film “Conversations with Friends” gaat over hoe ik mijn vrienden en familie liet weten dat ik worstelde met psychische problemen”

Hoe kun je meedoen

Als je actief bent binnen lokale of online community’s, kun je veel betekenen voor vrienden en onbekenden die hulp nodig hebben. Hier zijn een paar simpele dingen waarmee je kunt helpen:

  • Raad vrienden en familie aan om naar bijeenkomsten te gaan
  • Bied je hulp aan bij een lokale liefdadigheidsinstelling
  • Organiseer een evenement om een goed doel naar keuze te helpen
  • Zoek, deel en promoot belangrijke online community’s
  • Nodig mensen uit voor een open dialoog op je een van je social media-profielen

A sense of community with Elyse Fox with bag

Community’s, zowel online als offline, zijn cruciaal in hoe we in contact staan met de rest van de wereld en ze zijn de ideale plek om mensen met elkaar in contact te brengen. Zoals Elyse ons liet zien, zijn community’s waarin mensen open met elkaar kunnen praten belangrijk en kunnen ze bruggen bouwen en mensen helpen. Community’s bieden mensen een plek om te communiceren en ervaringen te delen. Ze zorgen voor een luisterend oor waar nodig en dat alles in een veilige omgeving.