Timberland BE Home
Winkelwagen

De zero waste-keuken van Johnnie Collins

2024-04-10

De zero waste-keuken van Johnnie Collins

Wereldwijd groeit ethisch consumeren in populariteit. Door fashion, eten en lifestyle te blenden met onze persoonlijke waarden beperken we de impact op onze planeet. Hoe kunnen we duurzaam leven én andere mensen helpen?


Johnnie Collins is chef-kok in Londen en is al ruim 5 jaar betrokken bij de ethische eetrevolutie. Hij is een autodidactische chef en manager van Alex Eagle’s The Store Kitchen. Eerst in Berlijn en later in Londen en Oxfordshire. Johnnie groeide op in Oxford op het platteland, in een tijd waar groenten uit de tuin kwamen en je nog vaak met familie en vrienden om de tafel zat.

Johnnie Collins on zero waste kitchens

Bij Timberland zitten we al meer dan 10 jaar op dezelfde golflengte door gerecycled, hernieuwbaar en biologisch materiaal te gebruiken in onze schoenen. Daarom hebben we Johnnie gevraagd waarom hij duurzaamheid belangrijk vindt. Hij vertelde ons dat hij tijdens zijn werk in een zero waste-keuken ontdekte dat dit concept ook geschikt is voor een breder publiek.

Johnnie Collins: Ik heb een tijdje in een zero waste-keuken gewerkt en wilde vervolgens ook zoiets opzetten: werken zonder onnodige verpakkingen, direct contact met boeren en het zelf kweken van ingrediënten op het dak. Het is fantastisch dat een groot merk als Timberland voor meer bewustwording van belangrijke milieukwesties zorgt bij hun doelgroep.

Zero waste kitchens with Johnnie Collins

Timberland heeft zich als doel gesteld om in 2020 95% recyclebaar materiaal te gebruiken bij de productie. Zero waste-keukens gaan uit van dezelfde filosofie: alles kan worden gebruikt, herbruikt en gerecycled, van servies en glaswerk tot de ingrediënten die zelf gemaakt of ingekocht worden. Dit geldt ook voor de faciliteiten van het gebouw en het keukenafval.

Deze baanbrekende manier van werken is mateloos populair. De afgelopen jaren verschenen er in heel Europa steeds meer zero waste-projecten. In 2016 werd in Londen het eerste zero waste-restaurant geopend en in Berlijn in 2014 de eerste verpakkingsvrije supermarkt. In Nederland opende een 'Zero Waste Lab' haar deuren in 2016. En nadat Frankrijk in 2016 voedselverspilling in de ban deed, hebben veel horecabedrijven en supermarkten verbeteringen beloofd. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele duurzaamheidsinitiatieven op het gebied van voedsel, om het consumptiegedrag én de samenleving te verbeteren.

Timberland deck shoes

Voor Johnnie is de impact die zero waste-keukens hebben op de samenleving dan ook erg belangrijk. Hij groeide op in een huishouden waar vaak vrienden en familie over de vloer kwamen en eten een belangrijke rol speelde. Hij vindt dan ook dat eten een van de beste manieren is om mensen bij elkaar te brengen.

Johnnie Collins: Koken is iets wat je samen doet en voor veel plezier zorgt voor zowel de kok als de mensen die van het eten genieten.

Timberland pink jacket on Johnnie Collins

Johnnie heeft helemaal gelijk. Een pop-up café in Manchester met het motto 'betaal wat je wilt' heeft nu een permanente plek gevonden omdat hun lekkere, zero waste-maaltijden van gedoneerde ingrediënten een groot succes bleken te zijn bij mensen die krap bij kas zitten. Een stad in de Italiaanse provincie Bologna heeft een 'gemeenschappelijke koelkast', waarmee je door middel van een WhatsApp-groep voedsel kunt delen dat nog niet over de datum is. In Parijs verzamelt een lokale overheid overtollig fruit en groente van marktkramen en deelt deze uit in lage inkomensbuurten.

Johnnie vindt het soort projecten waarbij men voedsel deelt erg belangrijk en hij denkt dat deze trend nog veel verder verspreid kan worden.

Johnnie Collins: Mensen van voedsel voorzien en het delen van eten zijn de beste manieren om maatschappelijk betrokken te zijn.

Grey Timberland jacket on Johnnie Collins

Duurzaam koken is niet alleen weggelegd voor restaurants en cafés. Jij kunt ook je steentje bijdragen en voedselverspilling terugdringen vanuit je eigen huis. Bovendien geef je je maaltijden ook nog eens een smaakvolle boost. Onze tips voor een vliegende start met je missie om voedselverspilling tegen te gaan:

Eenvoudige tips om duurzaam te koken

1. Maak bouillon van schillen

Wist je dat je van schillen, stronken en restjes van groenten een heerlijke bouillon kan maken? Gooi ze in een pan water en laat het een half uurtje pruttelen.

2. Koop groot in

Grote zakken rijst, zaden en andere droge ingrediënten zijn lang houdbaar en je verspilt zo minder verpakkingen (en geld).

3. Maak altijd een boodschappenlijstje

Voorkom overbodige boodschappen en plan elke week je maaltijden voor elke dag. Koop vervolgens alleen de ingrediënten die je nodig hebt. Zo heb je minder kans dat je verse ingrediënten moet weggooien en is je keukenkast weer leeg voor de volgende boodschappen.

4. Maak gebruik van je vriesvak

De vriezer is de beste vriend van de zero waste-chef. Veel lekkernijen zijn prima in te vriezen zoals avocado's, bananen, spinazie, brood en verse kruiden als munt, dragon en basilicum.

5. Begin met composteren

Wist je dat je ook zonder tuin je keukenafval kunt composteren? Kijk wat de mogelijkheden zijn in je woonplaats.

6. Koop direct bij de leverancier

De groentewinkels en slagers bij je in de buurt hebben alle verse ingrediënten die je nodig hebt. Vergeet niet je herbruikbare tas of vershoudbakjes mee te nemen.

De zero waste-keuken van Johnnie is het bewijs dat duurzaamheid er niet alleen goed uitziet, maar ook goed smaakt en goed doet. Je hoeft maar een paar dingetjes te veranderen om het verschil te maken. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu en de maatschappij. Wie wil dat nou niet?