Timberland BE Home
Winkelwagen

Timberland-gids voor wandelen en hiken op het platteland

2024-04-10

Timberland-gids voor wandelen en hiken op het platteland

De voordeur uitstappen en een wandeling maken op het platteland is de laatste tijd voor velen een populaire hobby geworden. In feite werd in 2020 het hoogste aantal kilometers per persoon in Engeland gelopen sinds 2002: de gemiddelde persoon liep in dat jaar 354 km. Met zoveel voordelen van wandelen op het platteland, komt dit cijfer niet als een verrassing.

In deze gids beschrijven we alles wat je moet weten over wandelingen en hikes op het platteland, de uitrusting die je nodig hebt en hoe je een route kunt vinden die het beste bij je past in je lokale omgeving of daarbuiten. Daar gaan we!

Timberland guide to countryside walking and hiking

Wat is het verschil tussen wandelen en hiken?

Hoewel wandelen en hiken allebei activiteiten zijn die het hele jaar door plaatsvinden en waarbij je de natuur in gaat, zijn ze technisch gezien heel verschillend. Wandelingen zijn doorgaans korter van duur dan hikes en worden meestal ter ontspanning op een informele basis genoten. Ze kunnen ook plaatsvinden op verschillende terreinen, van een stedelijke omgeving tot een verhard wandelpad. 

Hikes daarentegen zijn meestal veel langer en vinden plaats op meer ruige locaties zoals bergen of wandelpaden. Hikes hebben de neiging om een verscheidenheid aan verschillende terreinen en hoogtes te omvatten en zijn vaak veel inspannender dan een gewone wandeling op het platteland. 

Beginnersgids voor hikes en wandelingen op het platteland

Met veel verschillende soorten en locaties om uit te kiezen, is er een hike- en wandelroute voor elke beginner, of je nu in de buurt van de kust woont of je omgeving een selectie van landelijke wandelingen en hikes biedt. 

Het is een goed idee om eerst na te denken over wat je heeft geïnspireerd om te gaan hiken of wandelen voordat je een route kiest. Heb je onlangs een programma gezien over de voordelen van wandelen op televisie, of heb je naar een lokale podcast geluisterd waardoor je je afvroeg welke wandelingen er mogelijk zijn in jouw omgeving? Door te begrijpen wat jou interesse heeft getriggerd, kan je routes onderzoeken die het beste bij je interesses passen.

Welke uitrusting heb je nodig voor wandelingen op het platteland?

Voor een snelle wandeling in de buurt van je huis heb je niet veel andere uitrusting nodig dan een goed paar schoenen, maar zodra je verder weg gaat en te maken krijgt met ruigere terreinen en weersomstandigheden, zal je waarschijnlijk moeten investeren in gespecialiseerde wandeluitrusting. 

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je de juiste kleding en schoenen hebt voor je wandeling. Schoeisel is een van de belangrijkste uitrustingen die je nodig hebt voor elke wandeling, dus we raden je aan te beginnen met enkele wandelschoenen voor beginners om ervoor te zorgen dat je voeten goed verzorgd worden op elk terrein. 

Voor wandelingen op het platteland kan je kiezen voor een wandellaars of wandelschoen, afhankelijk van je voorkeur. Wandelschoenen hebben doorgaans minder steun aan de enkels en zijn qua stijl vergelijkbaar met sportschoenen, wat geweldig kan zijn als je snel gaat joggen of als je liever schoenen met een lagere enkel draagt. De Timberland Sprint Trekker Trainer is een geweldige keuze voor mensen die functionaliteit en stijl willen combineren. 

Wandellaarzen, zoals de Mt Maddsen Hiking Boot,zijn geweldig voor langere of meer inspannende wandelingen en bieden optimale ondersteuning en bruikbaarheid, waar je wandeling je ook brengt. Natuurlijk kun je je laarzen voor elke wandeling dragen, en niet alleen voor degenen die meer ondersteuning of duurzaamheid nodig hebben. Als je het perfecte paar hebt gevonden, vergeet dan niet je wandelsokken!

Als je een plattelandswandeling maakt in het VK, kan je op één dag aan verschillende weersomstandigheden worden blootgesteld, dus je moet er ook voor zorgen dat je de juiste kleding draagt. We raden een lichtgewicht regenjas aan zoals de Outdoor Heritage windjack, die in een kleine rugzak kan worden opgeborgen als je hem niet nodig hebt. Lagen zijn ook een goed idee – denk aan thermokleding met lange mouwen of fleeces in de winter, en t-shirts en lichte lagen in de zomer.

Ervoor zorgen dat je de juiste kleding en schoenen hebt, is de eerste stap om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor wat het Britse weer je ook brengt. Als je een langere wandeling gaat maken, neem dan ook wat water mee, een opgeladen mobiele telefoon, bescherming tegen de zon als het zonnig is en misschien een lichte snack voor eventuele pitstops.

Welke uitrusting heb je nodig voor een hike?

Hoewel hiken veel van dezelfde uitrusting vereist als wandelen, zijn er een paar extra items die je nodig hebt, afhankelijk van het type hike dat je gaat doen. 

Voor je eerste hike heb je zeker degelijke hikelaarzen om je voeten tijdens je route te ondersteunen. De Timberland Splitrock Nubuck Mid Hikers zijn goede hikelaarzen voor beginners, met een gewatteerde kraag voor enkeldemping en een lichtgewicht gevoel dat ervoor zorgt dat je voeten de hele tijd comfortabel zijn.

Of je nu in de zomer of in de winter gaat wandelen, het dragen van de juiste kleding voor het seizoen is essentieel. Maar hoewel je misschien denkt dat dikke kleding goed is voor de koudere maanden, kan het dragen van kleding zoals jeans of dikke hoodies ervoor zorgen dat je meer gaat zweten en je je dus ongemakkelijk gaat voelen. Net als wandelen, raden we aan om bij lagen te blijven en indien nodig toe te voegen of te verwijderen. 

Je bovenkleding moet altijd bestaan uit een sneldrogende waterdichte broek en een waterdichte lichtgewicht jas. Lange leggings of panty's zijn ook een geweldige aanvulling op je hikinggarderobe, vooral als je van plan bent om door ruige terreinen te hiken waar een extra laag bescherming tegen krassen van struiken welkom is.

Als het gaat om accessoires en wandeluitrusting, zijn er een paar extra dingen die je nodig hebt. We raden in ieder geval een goede wintermuts en handschoenen aan, energieverhogende snacks, voldoende water, een kaart, een EHBO-doos en een stevige rugzak om alles in mee te nemen. 

Natuurlijk hangt de grootte van je rugzak af van wat je erin steekt, maar we raden iets duurzaams, waterbestendigs en met veel vakken en compartimenten aan, zoals de Dardin Zip-Top Backpack. Als je op zoek bent naar een multifunctionele rugzak met voldoende ruimte voor alles wat je nodig hebt tijdens een lange of nachtelijke hike, dan is de Dardin Hiker Backpack de beste keuze.

Waar je ook kiest om je eerste wandeling door het platteland of hike te maken, het is essentieel om de juiste uitrusting te hebben om je op je avontuur te ondersteunen. Bij Timberland zijn onze producten ontworpen om stijl en functionaliteit te combineren, zodat er voor elke ontdekkingsreiziger iets te vinden is.