Timberland BE Home
Winkelwagen

Een zero waste-levensstijl in zeven simpele stappen

2024-04-10

Een zero waste-levensstijl in zeven simpele stappen

Wanneer we het hebben over een duurzame levensstijl hebben, denkt menig dat dit lastiger is dan het lijkt. Alleen al het gemak van eten bestellen of een koffie to go halen lijkt moeilijk op te geven. Voor de moderne consument zijn er gelukkig veel kleine stappen die een groot verschil maken. Begin vandaag nog met een zero waste-levensstijl!

Er zijn heel veel verschillende manieren om duurzamer te leven. Van fair trade producten tot schoenmerken die gebruik maken van gerecyclede materialen. Laten we samen eens kijken hoe duurzaam leven in elkaar steekt.

Green forest image

Zero waste voor beginners

Zero waste is een wereldwijde beweging met als doel om de individuele druk op het milieu te laten afnemen door minder afval achter te laten op onze aarde.

Jammer genoeg gaat een zero waste-levensstijl niet altijd gepaard met praktische oplossen. Er wordt namelijk niet van je verwacht dat je zelf thuis je eigen zeep of veganistische leer gaat maken, Het gaat er ook niet om dat je zo weinig afval produceert dat het in een klein potje past.

Daarom zijn wij van Timberland op een missie om de connotatie van zero waste te veranderen. Laten we het verhaal achter zero waste veranderen naar een toegankelijke (en leuke!) manier om de aarde te redden. Zo kan je denken aan het gebruiken van duurzame materialen. Laten we kijken hoe ook jij een duurzamere levensstijl kunt aanhouden in zeven simpele stappen. Net als met ieder andere opgave in het leven, maken de kleine beetjes al een groot verschil voor de toekomst van onze planeet.

Begin met duurzame kleding

Als je niet zeker weet hoe je hier het beste mee kunt beginnen, kijk dan naar ethisch verantwoorde kleding. Dit omvat alles; van duurzame sneakers of schoenen gemaakt van gerecyclede waterflessen tot kleding gemaakt van eco-katoen, gerecycled polyester of andere ecologische materialen.

Hands holding cotton

Weiger onnodige producten

Het zal je waarschijnlijk weinig verbazen, maar hoe minder je consumeert, hoe minder afval je produceert. Probeer er een gewoonte van te maken om onnodige producten te weigeren. Dit zijn producten die je vaak maar één keer gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan plastic rietjes en plastic boodschappentassen. Neem eens je eigen herbruikbare rietje mee en probeer in de supermarkt weg te blijven van producten die ingepakt zijn in plastic. Met je eigen stoffen tas kun je fruit en groente in bewaren.

Als je nog een stapje verder wilt gaan, kan je er thuis ook op gaan letten dat je zo min mogelijk plastic gebruikt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd metalen rietjes in huis hebt.

Hergebruik zero waste-producten

Probeer wegwerpproducten zo vaak mogelijk te vermijden. Zorg ervoor dat je items en spullen hergebruikt. Kies voor producten die langer mee gaan. Schrijf op welke producten je weggooit en neem de tijd om goede herbruikbare alternatieven te vinden.

Ruil plastic bestek in voor stalen besteksets en investeer in glas of plastic flessen die jaren meegaan. We vinden het leuk een nieuwe bestemming of doel te geven aan een ouder product - als je een potje jam hebt leeggemaakt, verander het in een suikerpot. Er bestaat een grote kans dat er voor elk wegwerpproduct al een beter, herbruikbaar en duurzaam alternatief bestaat.

Jam jar used as drinks glass

Recycle het allemaal

Probeer zo vaak als mogelijk te recyclen. Houd wel in je achterhoofd dat recyclen een enorm gecompliceerd systeem omvat en het in elk land anders geregeld wordt. Vaak is het niet eens zo effectief als ze je laten geloven.

Probeer daarom ook voordat je een specifiek product koopt, te kijken waar het van gemaakt is en waar het in verpakt is. Vaak hebben producten die gemaakt zijn van hout, roestvrij staal of glas de voorkeur. Hiertegenover staan wederom wegwerpmaterialen zoals plastic.

Het zal je misschien verbazen, maar er zijn ook materialen die volledig duurzaam kunnen worden afgebroken. Denk hierbij aan tandenborstels gemaakt van bamboe en afwasborstels gemaakt van hout.

Een leuke bijkomstigheid is dat de producten gemaakt van deze materialen er vaak ook modern en mooier uitzien op je keukenblad dan de alternatieven gemaakt van plastic.

Recycle symbol

Cook duurzaam met Johnnie Collins.

Een duurzame levensstijl begint thuis. Zero waste-keukens worden steeds populairder. De filosofie erachter luidt dat alles zo veel mogelijk gebruikt, hergebruikt en gerecycled moet worden. Chef Johnnie Collins uit Londen is al langere tijd promotor van deze filosofie. Wij hebben met hem samengewerkt om te begrijpen hoe hij een zero waste-keuken heeft gemaakt, en hoe jij dit ook kunt doen.

Een zero waste-levensstijl in zeven simpele stappen

Hij heeft ons een aantal tips gegeven om zero waste te koken. Bijvoorbeeld hoe je in grotere hoeveelheden boodschappen kunt doen en overgebleven ingrediënten kunt gebruiken om bouillon te maken voor je volgende maaltijd.

Ga zero waste met Timberland.

Bij Timberland zijn we er trots op dat we de weg van duurzame kleding zijn ingeslagen. We zijn bezig om een duurzaam modehuis te worden. We zijn op een missie om zero waste te werken door deel te nemen aan initiatieven die helpen om zero waste mogelijk te maken. We zijn toegewijd om 50 miljoen bomen te planten voor 2025 en om schone lucht over de hele wereld weer de standaard te maken.

Grassy plain with trees

Ons Second Change Programma stimuleert klanten om hun oude schoenen en kleren te doneren en middels recycling weer een nieuw leven te geven. Door oude producten te hergebruiken hebben we een nieuwe standaard gezet voor de textielproductie door het gebruik van wegwerpmateriaal te verminderen in ons productieproces.

Voor elke kilo kleding die we recyclen zorgen we ervoor dat 3.6 kg CO2 uit onze atmosfeer blijft en we besparen ongeveer 6 liter water. Door dit te doen besparen we zelfs de productie van 0.2 kg pesticides en 0.3 kg kunstmest.

Daarnaast hebben we sinds 2009 het equivalent van ongeveer 345 miljoen plastic waterflesjes gerecycled in onze gerecyclede schoenencollectie. Onze nieuwe ReBOTL collectie is het nieuwe gezicht van plastic: stijlvolle en duurzame schoenen gemaakt van gerecyclede plastic flessen.

Met Timberland aan je zijde, of om je voeten, kun jij de stap zetten om een duurzame levensstijl te leiden. Met een beetje discipline en grote dromen is een eco-vriendelijk leven binnen handbereik.