Timberland BE Home
Winkelwagen

Hoe oude spijkerbroeken upcyclen

2024-04-10

Hoe oude spijkerbroeken upcyclen

Pile of jeans

Je favoriete spijkerbroek heb je jarenlang met plezier gedragen. Hij begint er nu alleen met elk jaar iets slechter uit te zien. In de wereld van fast fashion kan het erg aantrekkelijk zijn om gewoon een nieuwe te kopen, maar dit heeft een slechte invloed op het milieu. Er zijn gelukkig manieren om spijkerstof te upcyclen zodat je langer plezier hebt van je denim.

Om van Timberland een duurzamer merk te maken, proberen we altijd te innoveren en producten te ontwikkelen die gerecyclede materialen bevatten. Zo maken we bijvoorbeeld voor onze Earthkeepers-collectie ethisch geproduceerde kleding en schoenen van gerecyclede materialen. Bij Timberland wordt innovatie geïnspireerd door de natuur. We proberen altijd onze ecologische voetafdruk te verminderen door gerecyclede plastic flessen een nieuwe functie te geven in onze collecties. Daarnaast hebben we een paar schoenen ontworpen met zolen van gerecycled rubber.

Om als bedrijf of individu 100% duurzaam te zijn is lastig te bereiken. Wel kunnen we samen positieve invloed hebben op de vermindering van de hoeveelheid afval die in de natuur beland. We hebben een aantal leuke upcycling methodes op een rijtje gezet om je oude spijkerbroeken te upcyclen. Van het verknippen tot korte broek tot het inzetten van denim als kerstdecoratie!

Tijd om creatief te gaan upcyclen

Los van je levensstijl, zijn we er bijna zeker van dat je wel ergens een oude spijkerbroek hebt liggen die je niet meer past of die er niet meer uitziet als vroeger. Help met het verminderen van onze ecologische voetafdruk met onze fashion hacks. Zo vermijden we dat oude kleding op een afvalhoop belandt. Als je dan toch bezig bent, doneer dan gelijk een paar oude schoenen via onze Nature Needs Heroes campagne.

GERELATEERD:Duurzame Mode: wat betekent dit eigenlijk?

Hier zijn de top 5 upcycling projecten van dit seizoen:

Maak van je lange broek een korte broek

De beste jeans om te transformeren tot korte broek zijn jeans die vastzitten rond de heupen en dijen. Als je een lossere broek omtovert, dan zal deze ook losser vallen als korte broek, en strakke jeans zijn beter geschikt voor cropped shorts.

Of je broek nou scheuren of gaten heeft, of zelfs bleekvlekken; het afknippen van de pijpen zal de broek direct weer als nieuw laten lijken. Zo doe je het zelf:

  1. Trek je jeans aan: Om even na te gaan of ze nog goed passen.

  2. Kies een lengte: Voordat je zomaar in de broek gaat knippen is het slim om de kniplijn te bepalen. We raden aan om een stift te gebruiken om je kniplijn te markeren. Ook is het handig om een paar centimeter onder je gewenste hoogte te knippen als het je eerste keer is. Zo heb je een kleine foutmarge en kan je altijd nog iets meer afknippen.

  3. Leg de broek op een plat oppervlak: Zodra je blij bent met de gewenste lengte, trek je de spijkerbroek uit en leg je deze op een platte en stabiele oppervlakte. De vloer of de keukentafel zijn hier geschikt voor.

  4. Gebruik een liniaal als hulpmiddel: Gebruik de liniaal om je kniplijn recht te houden. Gebruik een scherpe schaar om de eerste pijp af te knippen. We raden je aan om iets naar beneden te knippen terwijl je dichter bij de binnenkant van de pijp komt. Dan zit de korte broek iets beter.

  5. Vouw: Vouw de broek om en leg de geknipte kant over de lange pijp. Zo kan je de al geknipte pijp gebruiken om precies dezelfde kniplijn aan te houden. Dit is de strategie die ervoor zorgt dat je pijpen precies even lang zijn.

Verhelp gaten met lapjes stof.

Gaten of scheuren moeten niet de reden zijn dat je een goede broek weggooit. In Nederland alleen al belandt er ongeveer 145 miljoen kilo kleding per jaar bij het restafval. Het gebruiken van andere lappen stof is een makkelijke manier om je spijkerbroek er weer als nieuw uit te laten zien. Daarnaast hoef je ook geen ervaren knutselaar te zijn om te upcyclen!

Lapwerk als oplossing voor oude spijkerstof.

Met een beetje basiskennis van een naaimachine en wat biologisch katoen kan je gemakkelijk gaten in je broek wegwerken. Je hoeft alleen een lapje stof vast te naaien.

Je kan het op verschillende wijzen aanpakken. Voor een rechte scheur kan je deze gemakkelijk weer horizontaal vastzetten. Gebruik een lap stof in dezelfde kleur of toon van je broek.

De meest bekende methode om een lap stof vast te zetten is door het simpelweg onder het gat te plaatsen en eromheen stikken. Dit kan gemakkelijk met een geweven stof die ongeveer dezelfde dikte heeft als de spijkerstof. Vouw de buitenkant van het gat naar buiten en stik daar de stof aan vast. Zo zorg je ervoor dat er geen draad zichtbaar is.

Als je geen stof of gerecyclede materialen hebt liggen om een goede lap te maken, kan je altijd voorgevormde polyester lappen kopen. Deze zijn vaak beschikbaar in verscheidene kleuren en motieven. Er zijn zelfs polyester lappen beschikbaar die je er gemakkelijk op kunt strijken. Geen naaimachine nodig!

Kleur je spijkerbroek met bleek

Dit is vooral een goed idee als je een broek hebt met een vervelende vlek die er niet meer met de wasmachine uitkomt. Bleek zal de hele broek verlichten, maar het gat is dan ook niet meer zichtbaar. Net als met andere doe-het-zelf projecten kan je het proces gemakkelijk in de gaten houden om het gewenste resultaat te bereiken.

In plaats van investeren in voor-gebleekte spijkerbroeken in een winkel, kan je de trend ook nabootsen vanuit je eigen keuken. Wees alleen wel voorzichtig om niet te veel bleek te gebruiken of de stof te lang bloot te stellen aan het bleek. Je kan dan gaten in je broek bleken.

GERELATEERD: Een zero-waste levensstijl in zeven simpele stappen.

Voeg zakken toe

Als je gewend bent om je portemonnee of telefoon in je voorzak te dragen, ben je vast weleens een gescheurde zak (of drie) tegengekomen. Het is erg makkelijk om een zak te vervangen. Je kunt daarnaast zelfs een stofje met een leuk motief of patroon kiezen als nieuwe zak. Eerst haal je de oude zak eruit en meet je deze op je nieuwe stuk stof. Vervolgens naai je de zak in de binnenste voering van je spijkerbroek.

Is je DIY-kleding niet meer draagbaar? Probeer dit.

Gebruik spijkerstof als huisisolatie of zelfs als cadeaupapier. Omdat de meeste denim stoffen gemaakt zijn van tot wel 80% gerecycled katoen, is spijkerstof de meest circulaire vorm van isolatie.

GERELATEERD: Bekijk de Timberland Duurzaamheid Blog

Je kunt bijna elk patroon gebruiken om een deken te maken van spijkerstof. Of ga terug naar de jaren 90 en maak een denim draagtas met zakken.

Samen kunnen we manieren vinden om onze oude materialen een nieuw leven in te blazen. Zo verminderen we afval in de mode-industrie en daarmee haar vervuilende element. We werken samen aan een groenere wereld. Met een betere toekomst in ons achterhoofd kunnen we onze planeet redden.