Timberland BE Home
Winkelwagen

Deze 10 kleine wijzigingen maken je kledingkast een stuk milieuvriendelijker

2024-04-10

Deze 10 kleine wijzigingen maken je kledingkast een stuk milieuvriendelijker

eco-friendly-environment

Timberland zet zich in voor de bescherming van het milieu door het produceren van milieuvriendelijke kleding. Onze doelen voor de nabije toekomst zijn dan ook ambitieus te noemen. We zijn ervan overtuigd dat een kleine aanpassing in het dagelijks leven een groot verschil kan maken - zolang miljarden mensen zich ervoor inzetten.

Milieuvriendelijke kleding is een voorbeeld daarvan. Als iedereen van de 7,5 miljard aardbewoners een kleine, positieve verandering zou introduceren, zou het effect enorm zijn. Van de kleren die we kiezen tot wat we ermee doen, dankzij deze tien tips kun jij je kledingkast een stuk milieuvriendelijker maken... Begin er vandaag nog aan.

10 haalbare tips voor milieuvriendelijkere kleding

1. Koop kleding van milieubewuste merken

Er zijn heel veel kledingmerken die hun verantwoordelijkheid voor het milieu heel serieus nemen. Trek dus voor je iets gaat kopen na wat de referenties van een bepaald bedrijf zijn.

Je kunt fabrikanten niet steeds op hun woord geloven, want ze beloven allemaal groener dan gras te zijn. Zoek op de naam van het merk in combinatie met een term als ‘maatschappelijk verantwoord bedrijf’ om zo de missie van het bedrijf te leren kennen. Daarnaast kun je met dergelijke termen artikels en video’s van onafhankelijke bronnen vinden, die waarschijnlijk het meest eerlijke oordeel hebben. Aan jou om een weloverwogen keuze te maken.

2. Kies voor herbestemming

Als een kledingstuk aan het einde van zijn leven is gekomen, bekijk dan wat je met de gebruikte materialen kunt doen. Kun je een jeans die bij de knieën is versleten misschien verknippen tot een korte broek? Met een schaar, een naald en wat garen heb je alles in huis om je oude kleren een tweede leven te geven. En uiteraard hoef je er niet per se nieuwe kleding van te maken. Je kunt ook kiezen om ze te verwerken in dekens, kussenhoezen of volkomen unieke objecten.

3. Kies voor kwaliteit

Een van de grootste problemen in de mode-industrie is dat er enorm veel energie nodig is om de benodigde materialen te maken, de kleding samen te stellen en te transporteren. Hoe meer kleding en schoenen je koopt, hoe meer je hieraan bijdraagt. Als je mode van goede kwaliteit koopt, hoef je minder vaak nieuwe producten aan te schaffen. Daarmee draag je al bij aan de verbetering van het milieu. Onthoud: kwalitatief goede schoenen zijn op ethisch verantwoorde wijze geproduceerd. Ze kosten misschien iets meer, maar op de lange termijn behaal je de winst.

4. Koop vintage kleding en doneer

Mensen doen hun kleding vaak om verschillende reden weg, niet alleen omdat ze versleten zijn. In tweedehandswinkels of vintage winkeltjes kun je geweldige koopjes vinden met heel weinig impact op het milieu. Gooi ook je oude, maar nog wel draagbare kleding niet zomaar weg. Je kunt ze verkopen, aan tweedehandswinkels doneren of inruilen voor een klein bedrag. Met het materiaal van niet langer draagbare kleding kunnen nieuwe stoffen geproduceerd worden. Zelf hebben wij ons Second Chance-project voor schoenen: lees er hier meer over.

timberland-second-chance

5. Repareer kledingstukken

Leer jezelf een paar eenvoudige naaitechnieken aan en dan kun je de meeste scheurtjes en gaatjes wel repareren. En mocht je er echt goed in worden, dan kun je ook de grotere scheuren die in de eerste instantie het einde van je kledingstukken leken te betekenen (vergeet ook onze schoonmaaktips hieronder niet). Zet je nieuwe vaardigheden in om je vrienden te helpen en ze zullen dolblij zijn als die geliefde trui nog niet naar de kledingbak hoeft.

6. Doe geen impulsaankopen

Heb jij weleens iets gekocht omdat je het leuk vond, ook al had je niets om het bij aan te trekken en was je kledingkast echt al vol genoeg? Vaak worden dat soort kleren helemaal niet gedragen en kom je ze een paar jaar later weer tegen, het prijskaartje er nog aan. Dat is het tegenovergestelde van een milieubewuste kledingkast. Plan je stijl per seizoen en zorg ervoor dat je alles draagt wat je koopt. Een ongedragen kledingstuk heeft evenveel impact op het milieu als een kledingstuk dat je wel draagt.

eco-friendly-timberland

7. Deppen en sponzen

Een van de manieren waarop je je kleding milieubewuster kunt maken, is door deze minder vaak te wassen. De meesten van ons kunnen wel een paar dagen met een jeans of een top doen voor ze gewassen moeten worden. Mocht je af en toe wat moeite hebben met je bestek goed vast te houden, dan kan er weleens een ongelukje gebeuren. Gooi je je kleding dan gelijk in de wasmachine of kan de vlek er ook wel uit gepoetst worden?

Pak een spons of een doekje als de vlek nog vochtig is en druppel er een klein beetje zeep of afwasmiddel op. Maak de vlek vochtig met water en wring hem uit; dep dan met de spons of het doekje. Na een paar keer deppen heb je de vlek er waarschijnlijk uit. Als je kleding droog is, zul je nauwelijks nog een verkleuring zien. In het geval van een droge vlek dep je hem tot hij nat is en laat het water twee minuten intrekken. Doe dan hetzelfde als hierboven - geen vlek meer te zien.

Het belangrijkste is dat je niet gaat wrijven, want daarmee kun je de verf uit de kleding wassen. Je zuigt de vlek op, je veegt hem niet weg.

8. Kies voor een lage temperatuur

Tegenwoordig is veel kleding kwetsbaar. Wasmiddelen worden steeds geavanceerder, dus de dagen van de kookwas en zelfs de was op 60 graden liggen achter ons. Aangezien er veel energie nodig is om water te verwarmen, is iedere extra graad een extra reden om dat niet te doen. Ook op 40 en zelfs op 30 graden wordt je was prima schoon. Alleen handdoeken, sokken, ondergoed en beddengoed dienen op een hogere temperatuur gewassen te worden.

9. Gebruik ecologisch wasmiddel

Hoewel de grote merken wasmiddel beginnen te zwichten onder de publieke druk en hun wasmiddelen minder agressief maken, zijn er meerdere kleine merken die milieuvriendelijkheid hoger in het vaandel hebben staan. Deze ecologische merken hebben altijd al de nadruk gelegd op het produceren van geconcentreerde producten die minder verpakkingsmateriaal nodig hebben, beter te transporteren zijn en actieve ingrediënten gebruiken die milieuvriendelijker zijn, vooral voor de oceanen. Het gebruik van zulk wasmiddel maakt iedere wasbeurt een verschil.

10. Wacht tot je veel was hebt

Heb je weleens een volledig wasprogramma gedraaid voor maar één of twee kledingstukken? Dat is enorm verspillend, omdat wasmachines bij zo’n was dezelfde hoeveelheid water verbruiken als wanneer je de hele trommel vol had gedaan. Scheid je kledingstukken naar temperatuur en kleur en was ze pas als je een volledige trommel kunt vallen. Dat zal je ook geld besparen!

Milieuvriendelijke mode begint hier!

We hebben je laten zien dat milieuvriendelijke mode echt binnen handbereik is dankzij een paar kleine veranderingen in de manier waarop we kleding kopen, behandelen en wegdoen. Geen van deze veranderingen vraagt een grote inspanning langs jouw kant, maar samen maken ze echt een verschil. Onthoud ook dat veel van de bovenstaande tips je geld zullen besparen, waardoor milieubewuste mode niet alleen goed is voor de wereld, maar ook voor je portemonnee. Wacht niet tot andere consumenten of overheden tot actie overgaan. Begin vandaag nog en pluk er de voordelen van!