Timberland BE Home
Winkelwagen

Onze schoenen verdienen een tweede kans

2024-04-10

Onze kleding verdient een tweede kans

Recycle your shoesDe kledingbranche vormt de drijvende kracht achter de groei en ontwikkeling van de wereldeconomie. Afgaande op voorspellingen voor het jaar 2018, is de markt nu goed voor drie duizend miljard dollar en biedt deze werkgelegenheid voor tienduizenden mensen. De kledingbranche groeit nog steeds. Verwacht wordt dat de wereldwijde productie van kleding in 2030 met 63% is gestegen, van de huidige 62 miljoen naar 102 miljoen ton. Deze verwachting wordt bevestigd door gegevens uit de EU: in Europese lidstaten wordt jaarlijks 9,5 ton aan stoffen gekocht (wat neerkomt op 19 kilo per persoon), waarvan 70% kleding (13 kilo per persoon). Deze consumptie is met 34% gestegen tussen 1996 en 2012.


Deze zeer hoge cijfers gaan echter hand in hand met even hoge prijs voor het milieu, omdat voor een dergelijke productie een enorme hoeveelheid middelen en grondstoffen nodig is. Voor de productie van 1 kilo stof wordt alleen al gemiddeld 10.000 liter water gebruikt. Voor een katoenen T-shirt is 2.700 liter nodig en8.000voor een spijkerbroek. En dit is nog zonder de milieukosten die gemaakt moeten worden om het eindproduct te vervoeren.

Naast de enorme hoeveelheid water en energie die wordt gebruikt en de vervuiling die tijdens de productie wordt veroorzaakt, wordt er in de modebranche ook een enorme hoeveelheid afval geproduceerd. Door de concurrerende prijzen van zogenaamde “snelle” mode en de relatief lage kwaliteit van de producten in dat segment kopen consumenten vaak veel meer dan ze nodig hebben. Consumenten gooien ook steeds vaker kleding weg, nadat ze die maar een paar keer hebben gedragen. In Australië koopt een consument gemiddeld 27 kilo nieuwe kleding per jaar en gooit ook weer 23 kilo weg. In Europa komt meer dan de helft (5,8 miljoen kilo) van het jaarlijks door EU-lidstaten geproduceerde textielafval (12,2 miljoen kilo) terecht op stortplaatsen of in verbrandingsovens.


Verbranding van afvalmateriaal draagt bij aan luchtvervuiling. Dit probleem wordt niet verholpen door het opstapelen van tonnen textiel op de vuilstort, omdat de stortplaats geen blijvende oplossing is. Synthetische materialen als nylon en polyester zijn niet biologisch afbreekbaar en ook voor natuurlijke vezels wordt het afbraakproces aanzienlijk vertraagd door een gebrek aan zuurstof en licht. Materialen als papier, plastic of aluminium worden daarom nu op grote schaal gerecycled. Het is misschien niet zo'n voor de hand liggende gedachte dat kleding en accessoires ook een tweede leven kunnen leiden, maar recycling is voor kleding momenteel wel de meest duurzame optie.

Volgensgegevens van de Universiteit van Kopenhagen voorkomen we de uitstoot van 3,6 kilo CO2, het gebruik van 6000 liter water en de productie van 0,2 kilo pesticiden en 0,3 kilo meststoffen voor elke kilo kleding die hergebruikt kan worden door recycling. Het opnieuw gebruiken van oude producten voor de productie van nieuwe spaart niet alleen de middelen en niet-hernieuwbare grondstoffen, maar is ook een manier om te zorgen dat dingen weer opnieuw waarde krijgen. Omdat we steeds meer dingen gaan kopen, zal het een negatieve impact hebben op het milieu als we niet nog meer recyclen.

Het Second Chance-programma van Timberland, dat in samenwerking draait met Soles 4 Souls in Europa, is gericht op het herverwerken van schoenen die niet meer worden gedragen. Klanten kunnen de gebruikte schoenen inleveren in 178 Timberland-winkels en outlets in Europa, ongeacht het merk en ongeacht de staat waarin ze verkeren. Het schoeisel wordt naar speciale centra gestuurd en zorgvuldig gesorteerd. Vervolgens komen ze terug in de cyclus en krijgen ze zo dus een nieuw leven. Voor elk ingeleverd paar schoenen ontvangt de klant een beloning. Daarnaast voelt het natuurlijk gewoon goed om een steentje bij te dragen aan het verminderen van de impact op het milieu.


Het Second Chance-programma van Timberland, dat in samenwerking draait met TRAID in het Verenigd Koninkrijk eni-Co in de rest van Europa, is gericht op het herverwerken van schoenen die niet meer worden gedragen. Klanten kunnen de gebruikte schoenen inleveren in 104 Timberland-winkels en outlets in Europa, ongeacht het merk en ongeacht de staat waarin ze verkeren. De schoenen worden naar speciale centra gestuurd en zorgvuldig gesorteerd op het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Dit gebeurt op basis van meer dan 400 criteria. Vervolgens komen ze terug in de cyclus en krijgen ze zo dus een nieuw leven. Voor elk ingeleverd paar schoenen ontvangt de klant een voucher voor een korting van 10% op een latere aankoop. Daarnaast voelt het natuurlijk gewoon goed om een steentje bij te dragen aan het verminderen van de impact op het milieu.