Timberland BE Home
Winkelwagen

Wat is urban farming en hoe werkt het?

2024-04-10

Wat is urban farming en hoe doe ik eraan mee?

Voor veel mensen gaat er niets boven het leven in de stad. Alles is lekker dichtbij en het is makkelijk om even naar de winkel om de hoek te lopen. Voor stadsmensen die op zoek zijn naar een beetje groen, leggen we uit hoe je kunt beginnen met urban farming, ook gekend als stadslandbouw. Daarmee help je niet enkel de gemeenschap rondom je, maar ook je eigen gemoedstoestand.

woman-smiling-with-gardening-gloves

Bij Timberland werken we met een hoger doel in ons achterhoofd. Sinds 1952 streven we ernaar om de wereld waarin we leven te behouden en te beschermen. Nu we een nieuw decennium zijn ingegaan, hebben we een duurzaamheidsmissie opgezet waarin de herbestemming van land voor ‘lokale landbouw’ centraal staat.

Gezamenlijk kunnen we een positieve impact op het milieu bewerkstelligen. Lees verder om te zien hoe ons doel vandaag de dag tot leven komt via urban farming.

Wacht eens even, hoe werkt urban farming?

Urban farming, of tuinieren in de stad, is het groeien van eten in een stedelijke omgeving. Voor de gelukkigen onder ons met een achtertuin, of anders vanaf een balkon, is het een uitstekende manier om voedsel te kweken. Tegenwoordig doen miljoenen mensen een vorm van urban farming.

cutting-plant-in-soil

Hoewel het vaak verward wordt met tuinieren in gemeenschapsverband, is urban farming een vorm van stadslandbouw waarin lege stukken grond worden gebruikt om allerlei landbouwproducten te kweken. Gemeenschappelijke tuinen richten zich meestal op het zorgen van een gevoel van saamhorigheid, terwijl de stukken land voor urban farming dienen om de oogst daadwerkelijk te verkopen. Dit neemt niet weg dat ook urban farming kan leiden tot een gemeenschap midden in de drukke moderne samenleving.

Ben je wel eens een stuk land in de stad tegengekomen dat uit zijn voegen barst van het groen? Iemand heeft waarschijnlijk veel tijd en liefde erin gestoken om hier iets te laten groeien. Deze permanente transformatie is waar urban farming om draait, of je nou een nieuwe hobby zoekt of een hoger doel nastreeft.

Geniet van de vele voordelen direct vanuit je achtertuin

Stadslandbouw biedt veel interessante (en duurzame) voordelen voor jou, maar ook voor je gemeenschap en de stad als geheel. Urban farming is een manier om werkgelegenheid te creëren voor de minderbedeelden en het zorgt ook voor extra voedsel op de tafel voor degenen die het moeilijk hebben.

We menen het als we zeggen dat de voordelen van urban farming enorm zijn. Door voedsel in je eigen buurt te kweken leer je pas echt wat 'lokaal eten' betekent. Het maakt niet uit hoe je een gemeenschap definieert, er gaat niet boven samen iets nieuws creëren terwijl je elkaar beter leert kennen. Vers eten is een uitstekende bron om vriendschappen mee af te sluiten, helemaal als je het samen gekweekt hebt.

continents-in-grass

Over de hele wereld wordt urban farming gezien als de wenselijke toekomst.

Duurzaamheid is een ander voordeel hier. Door het eten zo dicht bij huis te kweken heb je geen verpakking nodig en wordt er ook geen brandstof gebruikt om het te vervoeren. Dit heeft een positief effect op je ecologische voetafdruk. Door het eten zelf te kweken in plaats van uit de lokale supermarkt te halen help jij het milieu op weg.

Urban farming is echt simpel

Het aantrekken van een overall om jezelf van voedsel te gaan voorzien kan wellicht wat overweldigend klinken, maar in een paar simpele stappen kun jij al aan de slag op je urban farm. Trek een paar handschoenen en waterbestendige laarzen aan en ga erop uit. Een regenjas is overigens ook geen overbodige luxe, want je weet nooit of het weer omslaat.

Als je er nog niet klaar voor bent om jouw achtertuin in een boerderij om te toveren, kijk dan eens online of er een urban farm bij jou in buurt is waar je kunt helpen.

Wie weet heb je een aantal vrienden die ook op zoek zijn naar een nieuwe, groene hobby. In dat geval is het een leuk idee om samen een stuk land te huren. Er zijn bepaalde urban farms waar ze percelen verhuren voor eigen gebruik. Zo bespaar je kosten en zorg je voor heel wat leuke herinneringen en lekker eten samen met je vrienden.

Wat heb ik nodig om eten te kweken in mijn achtertuin?

Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap kiest als je je urban farm gaat opzetten. Begin daarom met een stevig paar Earthkeepers laarzen. Welke laars is onze favoriet? De Timberland 6 inch boot gaat lekker lang mee, terwijl je er ook nog eens uitstekend uitziet.

Vanaf dat het eerste zaadje geplant is totdat je jouw oogst binnen kunt halen, zal je redelijk wat tijd doorbrengen in je tuin. Zorg daarom dat je spullen van hoge kwaliteit zijn en lang meegaan. Je wilt schoenen dragen die je voeten warm en droog houden, ongeacht de weersomstandigheden. Suède en nubuck leer zijn de materialen bij uitstek om jouw voeten comfortabel te houden, zelfs tijdens de lange winters. Een waterdichte jas is uiteraard ook een must. Niets is immers zo veranderlijk als het weer.

Wees niet bang om je handen vies te maken

Het onderhouden van een urban farm betekent dat je een complex ecosysteem moet waarborgen. Uiteraard moet je alle onkruid wieden en je gewassen op tijd wateren, maar het weer speelt ook een cruciale rol. Daarnaast kan de stedelijke omgeving ook voor vervuiling zorgen waar je rekening mee moet houden. Gelukkig heb je Timberland achter je staan, wij helpen je graag met elke uitdaging die je tegenkomt.

Zo helpen we je om jouw schoenen een lang leven te geven. Met onze beschermingsspray voor schoenen bescherm je jouw favoriete schoenen. Je hoeft uiteraard geen poetsset mee naar je tuin te nemen, maar een behandeling met deze spray om de zoveel dagen helpt jouw leren of suède laarzen om soepel te blijven en zo lopen ze minder snel beschadigingen op.

View this post on Instagram

A post shared by LC (@loylecarner)

Een schoenenborstel kan geen kwaad om bij de hand te hebben om direct al het vuil en aarde van je schoenen of laarzen af te borstelen. Met een beetje spray en een borstel ben jij de modder de baas.

De kou is niet fijn, maar zoutvlekken op je schoenen tijdens sneeuwbuien zijn nog minder leuk. Met onze BootRescue beschermingsspray voorkom je ergernissen. Dit is slechts een van de vele types bescherming die je in de Timberland-collectie tegenkomt. Afhankelijk van jouw wensen, vind je vast en zeker een oplossing op onze website.

Vriendschap en lekker eten in jouw eigen tuin

Mocht je je afvragen of urban farming echt leuk is, dan kunnen we daar alleen maar een volmondig 'ja' op antwoorden. Oké, het is hard werk, maar de beloning is er dan ook naar. Er gaat niks boven het eten van je eigen gekweekte voedsel zonder dat je daarvoor het stadse leven de rug hoeft toe te keren.

Of je nou een echte natuurliefhebber bent of net om de hoek komt kijken, urban farming is een duurzame manier om een plekje in de samenleving te vinden en om je horizon te verbreden. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat Moeder Natuur prachtig en gezond blijft.

Trek je avontuurlijke schoenen aan en ga op pad

Met Timberland willen wij een duurzaam doel nastreven. Help ons om de wereld schadevrij te maken in de nabije toekomst. Waar wacht je op en word vandaag nog een urban farmer!